Könyvtárosok világnapja , Április 14.

Április 14-én van a Könyvtárosok Világnapja, amelyet két nagy szervezet az American Library Association (Amerikai Könyvtárak Szövetsége – ALA) és az International Federation of Library Associations and Institutions (Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége – IFLA) kezdeményezett. Célja hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és a könyvtárosok által nyújtott értékekre.

 

Könyvtárosok Világnapján nem feledkezhetünk meg védőszentjeikről sem..

A szentek közül az Amerikai Egyesült Államokban Szent Jeromos (akinek neve a kezdetektől a tekercsekhez, az íráshoz, a fordításhoz, a katalogizáláshoz kapcsolódott) a népszerű  míg Európában Szent Lőrinc, a dokumentumok őrzője. Az ortodox országokban Alexandriai Szent Katalint jelölték ki a könyvtárak, könyvtárosok védőszentjének.

János Pál pápa nevezte meg 1999-ben Sevillai Szent Izidort, a számítógépek, a számítógépet használók, általában az elektronikus kommunikáció, így az Internet patrónusaként. Szent Izidor a 6-7. században élt, és egy 20 kötetes enciklopédiában gyűjtötte össze sok tudományág ismereteit. Az indoklás szerint Szent Izidor enciklopédiája olyan kapcsolat volt a következő korok felé, mint napjainkban az Internet.

Szent Wiborada is a könyvtárak és a könyvet szeretők védőszentje. Ő volt az első nő, akit a Vatikán hivatalosan szentté avatott 1047-ben. A könyvkötő apáca előrelátásának köszönhetően meg tudták menteni a Szent Gallen-i kolostor értékes könyveit a kalandozó magyaroktól.

Az arab kultúrában tekercseket ajánlottak a Svábbogarak Királyának, hogy a bogarak minél kevesebb pusztítást végezzenek a többi dokumentumban. A hindu országokban Ganesh az akadályok elhárítójának, a tudásnak, a Mahabharata írójának elefántfejű istene a könyvtárak oltalmazója. A hindu hitvilág szerint Ganesh egy lótuszvirágon meditálva alkotta meg a szanszkrit ábécé betűit.

Néhány híres könyvtáros, akiről nem is gondoltuk volna, hogy könyvtárosok voltak:

Antall József: diplomája megszerzése után először az Országos Levéltárban dolgozott, majd később középiskolai tanárnak állt, de politikai okokból fegyelmivel eltávolították. Így a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyv- és Levéltárban helyezkedett el, végigjárta a ranglétrát tudományos munkatárstól az igazgatóig.

Bibó István: A magyar politikatudomány egyik legkiemelkedőbb alakjának már az édesapja is könyvtáros volt (a szegedi egyetemi könyvtár igazgatója). Bibótól 1951-ben elvették egyetemi tanári katedráját, és az ELTE Egyetemi Könyvtár tudományos főmunkatársa lett. 1956-os után bebörtönözték, és 1963-as szabadulása után a KSH könyvtárában kapott „kegyelemállást” a rendszertől, ahol nyugdíjazásáig maradt.

Laura Bush: A korábbi first lady könyvtárosként végzett, és George W. Bush hivatali ideje alatt előszeretettel gyűjtött pénzt különféle könyvtáraknak.

Hamvas Béla: 1928 és 1948 között a Fővárosi Könyvtárban dolgozott, hogy fenn tudja tartani magát.

Mao Ce Tung: A fiatal Maót a pekingi egyetem alkalmazta segédkönyvtárosként.

Mohamedtami Khatami: Irán ötödik elnöke a Nemzeti Könyvtárat és Levéltárat is vezette.

(Az egri Hangtárnok blogján egy érdekes  lista olvasható.)

Érdekesség :

Alexandriai könyvtár az ókori világ legnagyobb könyvtára volt és legismertebb könyvtárosa kürénei Kallimakhosz (i.e. 4-3. sz.). Kallimakhosz állította össze a százhúsz tekercsből álló Pinakest, azaz a könyvtár részletes katalógusát. Tudományos tevékenysége mellett elismert költő is volt.

Louis Hector Berlioz (La Côte-Saint-André, 1803. december 11. – Párizs, 1869. március 8.) francia romantikus zeneszerző, író, zenekritikus. Sok próbálkozás után a Conservatoire könyvtárosi állását kapta meg. Az ebből származó bevétel volt egyetlen biztos jövedelme késő öregkoráig.1851-ben a Conservatoire főkönyvtárosának nevezték ki.

 

Melvil Dewey (eredetileg: Melville Louis Kossuth Dewey; Adams Center, New York, 1851. december 10. – Lake Placid, Florida, 1931. december 26.) amerikai könyvtáros és pedagógus, a könyvtári besorolásra szolgáló Dewey decimális rendszer megalkotója és a Lake Placid Club alapítója .

Kossuth Lajos 1851–52-ben amerikai körutat tett, ahol nagy népszerűséget szerzett magának és sok hívet a magyar ügynek. Ez tükröződik Dewey középső nevében is.

A floridai Lake Placid eredeti neve Lake Stearns volt. 1925. december 1-én Dewey javasolta, hogy a település nevét változtassák Lake Placid-re. 1926-ban Dewey – a New York állambeli elegáns, sok gazdag és híres embert vonzó Lake Placid Club sikerén felbuzdulva – létrehozta ott a második Lake Placid Club-ot, majd 1927-ben a Lake Stearns-i bizottság – Dewey javaslatát elfogadva – június 6-án Lake Placid néven jegyezte be a települést. 1931-ben itt halt meg Dewey. A III. téli olimpiát Dewey halála után, 1932-ben a New York állambeli Lake Placid-ben rendezték, ott ahol Dewey az első klubot alapította.

…könyvtárosok voltak még…az alábbi hírességek is:

Weörös Sándor

Móra Ferenc

Proust

XI. Pius pápa

Kant

Sólyom László

Iskolánkban  a régebbi idők tanárai közül említésre méltó könyvtárosi tevékenysége:  Elefánthy Mária , Szabó Emil, Szathmári Endre i munkálkodása.

Intézményünknek  alapításától kezdve van könyvtára, a legkiemelkedőbb tevékenysége ebben,  az első igazgatóknak Komlóssy Lajosnak volt.

 

 

A világ legszebb könyvtárai

 

 

a könyvtáros

https://www.youtube.com/watch?v=flQtVHI4aKg