A Zenede hangszerei, felszerelése a kezdetekkor

Érdekességek intézményünk történetéből. A Zenede vagyonleltára, adalékok 1912- ből. A Debreczeni Zenede megalakulásának időszakában, 1861. május 1-én Reményi Ede ajándéka, volt az első – tanszerek, – így fali tábla, hangjegytartó és hegedű.A város 1862. július hóban, 5 darab hangjegytartót ajándékozott, valamint Komlóssy Lajos ajándéka egy második hegedű, és Komlóssy Imre ajándéka egy brácsa, gyarapította leltárt.Ezzel a felszereléssel indult meg a tanítás 1862-ben.
A világításról a Zenede első igazgatója Komlóssy Lajos gondoskodott, két font faggyúgyertya képében. Az adakozásra való utaltság rányomta bélyegét az eszközök, tanszerek, beszerzésének ütemére. A hangversenyek adását találták még beszerzési forrásnak, így a koncertek bevételéből még 1865-ben két régi zongorát tudott az intézmény vásárolni, melyekhez egy adakozó, Kiss Sándor, harmadikat is ajándékozott, ezek a hangszerek az énektanításhoz még használhatók voltak, de a zongora tanításának céljaira már nem. Így még megvásároltak a Zenede részére, Vayné Gyürky Alexandria és özv. Kruspéer Sándorné Ábrányi Mária zongoráit, – 300-300 forint, értékben.
4 hangjegyet ajándékozott a könyvtár számára Simonffy Imréné,(Mosonyi Lavotta szerzeményei), valamint Buday Imre ajándékával gazdagodott a kottatár. Meg kell említeni az adakozók sorában Svetits Józsefet, aki Haydn és Mozart kottákat ajándékozott, valamint Lobmayer Józsefnét, Aki, 20 zeneszerzőnek illetve művésznek, rézmetszetű arcképével gazdagította a Zenede keletkezésében lévő könyvtárat Ajándékozás útján jutottunk 60 db jól használható zeneműhöz. Itt meg kell említeni a Rózsavölgyi cég önzetlen nagy segítségét, ajándékát.

A Zenede felszerelése

Hangszerek Zongora 9 db, harmónium 1, orgona 1, hegedű, 6 mélyhegedű, 4 gordonka, 9 gordon 3, fuvola 2 piccolo , 1 klarinét, 6 oboa 1 fagott 1 vadászkürt , 2 trombita ,2 puzon 1 üstdob 1, triangel 1 Hangjegyek (kották) 2432 mű Szak és egyéb könyvek 228 Mindez 1861-1912-ig érte el, minden más támogatást nélkülözve, csupán az Alapítványra hagyatkozva .